Fitoterapia - utilizarea plantelor medicinale in scop terapeutic

Inca din Antichitate, natura a fost un aliat fidel al omului, furnizandu-i acestuia hrana, combustibil, dar si tratamente. Astfel, nu este de mirare ca acesta a apelat la plante în scopul alinării suferinţelor si, in acest mod, s-a nascut fitoterapia.

Fitoterapia (phyton = planta + therapea = tratament) este, asadar, o stiinta straveche ce foloseste

plantele medicinale, numite in acest caz si oficinale, in scopul vindecarii. In urma studiilor efectuate de-a lungul timpului, si mai cu seama din secolul trecut, fitoterapia a iesit din empirism si astfel s-au pus bazele terapeuticii cu plante pe baze stiintifice, luandu-se în calcul principiile active din vegetale.

Pe baza analizelor chimice si a testelor clinice, cercetatorii au constatat ca proprietatile farmacodinamice ale plantelor erau intocmai cu cele prescrise de catre medicina populara, in proportie de peste 80%. Desi fitoterapia se bazeaza pe efectele curative ale unor compusi prezenti in plante, aceasta stiinta terapeutica isi respecta regulile originare. Din acest motiv, se poate spune ca fitoterapia a ramas cea mai curata si mai naturala dintre stiinte.

Principiile active din plantele medicinale se sintetizeaza la nivelul celulelor vegetale. Pentru ca aceste substante naturale sa poata fi valorificate corespunzator de catre organism, ele trebuie sa se regaseasca in diferite forme fitoterapeutice.


Procedee de preparare

Sirop – in general, siropurile se prepara dizolvand zahar intr-o solutie ce contine substantele active ale plantei. Apoi, preparatul se fierbe in baie de abur sau direct pe foc. Siropurile se prepara in vase smaltuite si se pastreaza la rece.fitoterapia 2

Infuzie – este forma cea mai simpla si mai utilizata de a extrage substantele active din plantele medicinale. Infuzia se obtine din mentinerea plantei medicinale in contact cu apa clocotita. Unele plante se prepara numai prin infuzie, deoarece prin fierbere principiul lor activ poate disparea. Este cazul florilor de musetel, de tei, al frunzelor de menta sau de roinita.

Decoct – este procedeul prin care planta se amesteca cu o cantitate indicata de apa rece, apoi produsul se fierbe un anumit timp. Frunzele, florile si planta intreaga se fierb 10 - 15 minute, iar cojile si radacinile se fierb 30 - 40 de minute. Dupa fierbere decoctul se strecoara. Prin decoct se prepara plantele a caror consistenta este lemnoasa. 

Maceratul este folosit la prepararea extractelor apoase, tincturilor si oteturilor medicinale, pentru ca unele principii active se extrag printr-un contact mai indelungat cu dizolvantul. Maceratul se prepară cu apa la temperatura camerei si se consuma in timp de 24 de ore.

Inhalatiile seobtin din plante medicinale aromatice sau din uleiuri extrase din plante. Se toarna apa fierbinte peste planta maruntita sau peste uleiul volatil. Vaporii de apa fitoterapia 3antreneaza uleiul volatil care este inhalat odata cu acestia, actionand la nivelul cailor respiratorii.

Baile din plante medicinale sunt utilizate în scop terapeutic. Se obtin fie prin turnarea unei infuzii concentrate in apa de baie, fie prin introducerea plantelor maruntitedirect în apă.

Tratamentul fitoterapeutic a dat rezultate foarte bune in cazul urmatoarelor afectiuni: alergii, astm bronsic, unele forme de reumatism, boli de piele, boli psihosomatice, nevroze, insomnie, tulburari de memorie la varstnici, infectii cronice microbiene, parazitoze, unele afectiuni virale, stari de stres si epuizare, carente in anumite vitamine si minerale, intoxicatii cronice, hipercolesterolemie, ulcer gastro-duodenal, dischinezie biliara, enterocolita, colon iritabil etc.

Fitoterapia ofera multe avantaje, printre care: accesibilitatea, plantele fiind usor de procurat si ieftine, lipsa efectelor adverse, tratarea bolnavului ca întreg – plantele au efecte fizice si psiho-emotionale si echilibreaza organismul la toate nivelurile. In general, plantele medicinale se pot folosi in paralel cu medicamentele alopate, existand doar cateva mici exceptii, cand trebuie sa se tina seama de antagonismul dintre unele medicamente - de exemplu anticoagulantele - si unele plante.
In concluzie, fitoterapia nu exclude alte terapii naturale, este accesibila oricui si are indicatii in toate afectiunile cunoscute.