Glucozamina Fosfat


Glucozamina este o aminomonozaharida care se gaseste in mod natural in organism si este produsa de condrocitele din cartilaje pentru a ajuta la mentinerea si repararea articulatiilor.

Condrocitele folosesc glucozamina ingerata pentru a produce componente ale cartilajelor, cum ar fi: acidul hialuronic, keratan sulfatul si intr-o mai mica masura, deratan sulfatul. Asadar, condrocitele

sunt cele responsabile de mentinerea, repararea si sinteza cartilajelor. Cu cat au la indemana mai multa glucozamina, cu atat pot reduce mai mult durerile si inflamatiile articulare.

Glucozamina este o substanta naturala ce se gaseste in chitina, un component de baza al exoscheletelor crustaceelor. Deopotriva, se gaseste si in cochilia scoicilor. Carbonatul de calciu si proteinele sunt indepartate, iar chitina este hidrolizata sau i se adauga sulf, rezultand sulfatul de glucozamina. De regula, producatorii acestui supliment folosesc cea de-a doua metoda.

Tratament intern

Atunci cand procesul de producere a glucozaminei incetineste, cartilajele se degenereaza si astfel se instaleaza artroza. Cea mai des este afectata articulatia genunchiului. Sulfatii de glucozamina sunt administrati pacientilor cu osteoartrite pentru reducerea durerilor articulare.

Unele studii care au comparat efectul suplimentelor alimentare continand sulfat de glucozamina cu cel al medicamentelor antiinflamatoare care sunt folosite uzual pentru a scadea durerea articulara, au aratat cu precizie ca sulfatul de glucozamina este mai eficient in scaderea durerii si imbunatatirea functiei articulare.

Glucozamina are efect de reconstructie a cartilajului articular, ajuta la mentinerea sanatatii acestuia si opreste erodarea, considerata a fi cauza simptomatologiei.

Un alt binecunoscut beneficiu al sulfatului de glucozamina este ca poate trata boli inflamatorii ale intestinelor. Exista dovezi care precizeaza ca suplimentele cu glucozamina administrate pe cale orala pot ajuta la imbunatatirea simptomelor bolilor inflamatorii ale intestinelor.

De asemenea, culturistii si alti sportivi pot beneficia de efectele glucozaminei datorita faptului ca antrenamentele cauzeaza stres excesiv asupra articulatiilor.

In concluzie, glucozamina imbunatateste mobilitatea articulatiilor, reprezentand un adjuvant in bolile reumatice degenerative, precum artrita, reumatismul articular, osteoartrita, artroza, coxartroza etc.