Busuiocul - un remediu miraculos

 

Cuvantul busuioc provine din limba greaca (basileus) si inseamna „rege”. Planta fara contraindicatii, busuiocul (Ocimum basilicum) reprezinta un remediu natural pentru tratarea si vindecarea unei game largi de afectiuni. 

La romani si ulterior la italieni, busuiocul a fost si este considerat iarba dragostei si a fertilitatii,inflorirea lui fiind un adevarat motiv de celebrare. La greci si in aproape toate tarile crestin-ortodoxe, busuiocul este considerat planta sacra. La indieni, despre busuioc se spune ca este planta lui Krishna si a lui Vishnu, iar bunii hindusi nu se duc la culcare fara o ramurica de busuioc pusa pe piept, menita sa-i duca in timpul somnului pe taramurile paradisiace. Agheasma se face cu ajutorul busuiocului, si tot cu un buchet de busuioc se imprastie apa sfanta, pentru alungarea Necuratului ori pentru sfintirea locurilor. De asemenea, busuiocul se pune la icoane, pentru a atrage protectia divina asupra casei si a ocupantilor sai. Insa dincolo de dimensiunea sa spirituala si magica, busuiocul mai are o calitate foarte importanta - aceea vindecatoare.

La ce se foloseste?

Pe langa multiplele intrebuintari gastronomice, busuiocul are, dupa cum spuneam si mai sus, nenumarate proprietati terapeutice. Spre exemplu, in cazul persoanelor care sufera de crampe, infectii urinare, dureri de cap sau gripa, se recomanda infuzia preparata din frunze de busuioc. Totodata, consumul zilnic al acestei infuzii creste semnificativ viteza de metabolizare a unor toxine provenite din alimentatie, acestea putand fi mult diminuate. 

O serie de cercetari efectuate asupra acestei plante au aratat ca ea contine peste 14 principii active, care pot fi folosite drept alternative terapeutice pentru cel putin 40 de tipuri de afectiuni, incepand cu problemele de sensibilitate a tenului si pana la cele complexe, de disfunctii neuro-hormonale. Totodata, este esential de stiut ca ceaiul de busuioc, consumat zilnic, poate diminua toxicitatea a peste 90% din excipientele folosite in fabricarea pastilelor medicamentoase. 

Substantele antioxidante care se gasesc in aceasta planta previn formarea placilor de aterom pe artere si mentin elasticitatea vaselor sanguine. O serie de studii de medicina experimentala au demonstrat ca administrarea zilnica de busuioc poate preveni infarctul. Aceasta planta nu doar protejeaza arterele impotriva depunerilor de colesterol, ci ajuta si la tinerea sub control a tensiunii arteriale si are o complexa actiune la nivelul sistemului nervos central, protejand intregul sistem cardiovascular de efectele negative ale stresului. 

Pe langa toate acestea, busuiocul protejeaza aparatul respirator de procesele inflamatorii ce conduc la aparitia astmului si impiedica recidiva infectiilor bronho-pulmonare. 

Busuiocul este o sursa importanta de fier, calciu, Vitamina A, Vitamina B6, magneziu, precum si potasiu, ajutand la intarirea sistemului imunitar. Pentru uz intern, se administreaza sub forma de sirop, esenta, decoct si infuzie, iar pentru uz extern, se pregatesc cataplasme. 


Aceasta planta este recomandata si in ameliorarea durerii si rigiditatii articulare, datorita flavonoidelor si compusilor volatili, care au efecte antiinflamatoare puternice. 

Busuiocul mai contine si tanin, aceasta substanta conferindu-i proprietati antiseptice si antispasmodice, ajutand in afectiuni digestive si nervoase. Aplicarea unor comprese cu frunze sau cu tinctura de busuioc pe rani si eczeme, ajuta foarte mult la vindecarea acestora. 

Planta are si un efect relaxant,  imbunatateste starea de spirit si are un efect usor euforic, avand rolul de a calma sistemul nervos, principalul responsabil pentru reactiile noastre.

Uleiul volatil de busuioc, pus in lampa de aromoterapie, trateaza cu succes tulburarile neurovegetative. Eterurile eliminate prin acest procedeu sunt foarte recomandate si in cazuri de migrene repetate si viroze respiratorii. 

Doua principii active din busuioc, orientina si vicenina (ambele flavonoide hidrosolubile), protejeaza celulele organismului in fata actiunii mutagene a radiatiilor ultraviolete, a radiatiilor beta si gamma. Ca atare, pe timpul verii, cand suntem mai vulnerabili la radiatiile solare, dar si atunci cand suntem expusi la radiatii din alte surse, administrarea zilnica a busuiocului este foarte utila pentru prevenirea mutatiilor celulelor, a proceselor de malignizare.